in Rome | Piazza Roma - Online live rondleidingen door Rome Back to Top

Doorleef Rome online op Piazza Roma

Een betekenisvolle ontmoeting vanuit je woonkamer met online, live en interactieve rondleidingen

Tours in Rome Piazza Roma

De Piazza Roma: het Romegevoel in je woonkamer

We ontmoeten elkaar op de Piazza Roma. Een piazza is hét plein, waarop Romeinen samenkomen om bij te praten, te discussiëren, uit te wisselen en activiteiten te doen onder het genot van spijs en drank. Hier komen mensen, cultuur, kunst en historie bij elkaar. Elke online rondleiding is een ontmoeting op deze piazza. Met steeds andere thema′s en gespreksstof, geplaatst in historische of actuele context en met oude en nieuwe bekenden. Een bezoek aan de online Piazza Roma is een thuisreis met blijvende ontmoetingen.

Welkom op deze bijzondere ontdekkingstochten door Rome!

Online tours en activiteiten

Live webinars

Na het succesvolle webinar “Adriaan in de leeuwenkuil: de Nederlandse paus in Rome” genieten we nog even na. We gaan snel weer beginnen met de voorbereiding van nieuwe webinars. Volg ons op facebook om op de hoogte te blijven. Tot snel!


Webinars terugkijken “on demand”

Adriaan in de leeuwenkuil

Webinaar: Adriaan in de leeuwenkuil

Adriaan in de Romeinse leeuwenkuil: Paus Adrianus VI en Rome (1521-1522). Als leider van de kerk van Rome bekleedde de Nederlandse paus Adrianus VI een zeer invloedrijke positie op het wereldtoneel. En de problemen waar hij mee te maken kreeg waren ook van wereldformaat. Adrianus had grote ambities om schoon schip te maken in Rome en om de kerk weer een onafhankelijk machtscentrum te maken. Maar veel heeft hij niet kunnen bereiken, ook door zijn vroegtijdige dood. Heeft hij het wel handig aangepakt? Waar kreeg hij mee te maken in Rome? Hij kwam in een hoofdstad van de kerk waar de praktijk voor de bestuurder heel wat weerbarstiger bleek dan gedacht. Hoe was het Rome dat Adrianus aantrof, hoe werkten de pauselijke machineriën, en hoe wilde hij de Eeuwige Stad tot een stad maken die die de zetel van de universele kerk waardig was? Deze en andere vragen bespreken we in het 16e eeuwse decor van het Rome van de Renaissance. Prijs € 17,50.

Meer informatie & reserveren

Forum Face to face

Webinar: Forum Romanum Face-to-Face

Het Forum Romanum kennen we natuurlijk allemaal wel, maar wat gebeurde daar nu eigenlijk? Hoe werd de openbare ruimte gebruikt en welke activiteiten speelden zich in en rond de gebouwen af? Hoe functioneerde het openbare leven en hoe verhoudt zich dat tot onze tijd? Een webinar voor geïnteresseerden in de oude geschiedenis, maar ook voor wie in de spiegel van het verleden wil kijken naar de huidige tijd. Prijs € 16,50.

Meer informatie & reserveren

Dante Rome 1300

Webinar: Rome 1300 - het Rome dat Dante zag

“Op het midden van mijn levenspad kwam ik bij in een heel donker woud…”
Voel je je ook wel eens zo? Dan bevind je je in goed gezelschap. Het is de eerste regel van de Divina Commedia van Dante Alighieri. In dit epos vertelt Dante zijn pelgrimstocht naar het Goddelijke, dwars door de verschrikkingen van de hel en het vagevuur. Al zijn kwetsbaarheden, angsten, vragen en verlangens komen voorbij.
In het werkelijke leven maakte Dante ook een lange tocht: na zijn verbanning uit zijn geboortestad Florence zwierf hij jaren door midden Italië. Op 14 september 1321 stierf hij in Ravenna. Rome is steeds het decor waartegen de gebeurtenissen in leven en werk zich afspelen. De Divina Commedia staat bol van verwijzingen naar de Eeuwige Stad.
Maar wat voor een stad was Rome in de tijd van Dante, in 1300? Een stad van macht en intriges, maar ook van recht, spiritualiteit en kunst. Kunnen we deze stad terugvinden onder de lagen van Rome? Dat ga je zien in het nieuwe webinar: Rome 1300. Het laat je een kant van Rome zien die vaak onderbelicht blijft, maar vol leven en verhalen blijkt. Zie Rome door de ogen van Dante! Prijs € 15,00.

Meer informatie & reserveren

Genezen in Rome

Webinar: Genezen in Rome

De dokter, de priester en de bestuurder werken al meer dan 20 eeuwen samen om mensen te genezen in de Eeuwige Stad. We maken een virtuele wandeling door Rome om getuigen te vinden van een rijke medische geschiedenis. Deze webinartour gaat van het Tibereiland naar de Pincio en van de vroegste oudheid tot de moderne tijd. Waar en hoe kon de zieke mens hulp verwachten?
Pest-epidemieën zijn een steeds terugkerende vijand geweest, en dat maakt dit onderwerp zeker ook interessant voor onze tijd. Hoe reageerde men vroeger in Rome op een pandemie? Een ongebruikelijke dwarsdoorsnede van de geschiedenis van Rome, die verrassende parallellen laat zien met onze huidige crisis-tijd. Voor mensen uit de medische sector, maar vooral voor alle liefhebbers van Rome, die weer nieuwe bijzondere plekken en bijzondere verhalen van de stad willen leren kennen. Prijs € 10,00.

Meer informatie & reserveren

Imperium, het nieuwe webinar van Persoonlijk Rome

Webinar-tour IMPERIUM! Augustus en Mussolini op Piazza Augusto Imperatore

Een bijzondere webinar-tour over leiderschap en de relatie tussen Keizer Augustus en Mussolini op het plein waar deze twee protagonisten samenkomen: Piazza Augusto Imperatore. De beelden en verhalen uit de tijd van Augustus waren zó sterk dat Mussolini ze zonder er iets aan te hoeven veranderen kon inzetten voor zijn eigen doeleinden. Wat waren eigenlijk de overeenkomsten tussen de beide leiders? Beiden streefden naar Imperium. Maar zijn er meer overeenkomsten? En wat had de kerk hiermee van doen?
Samen met Sandrina Bokhorst maak je een virtuele wandeling over het Piazza Augusto Imperatore, bezoek je de Ara Pacis en leer je meer over leiderschap, de band tussen Keizer Augustus en Mussolini en de rol van de kerk. Prijs: € 7,50

Meer informatie & reserveren

Testaccio, de onderbuik van Rome

Webinar-tour Testaccio, de onderbuik van Rome

Voor wie Rome al een beetje kent, lonkt een ontdekkingstocht naar de wijken rondom het historische centrum. Testaccio is zo′n wijk, die op en top Romeins is - maar toch een beetje anders. Tijdens deze onderhoudende ‘webinar-tour’ duik je dieper in de historie van Testaccio. Hoewel deze wijk binnen de muren van Rome ligt, is het altijd een buitenbeentje geweest. Het is een wijk met een rauw randje, die haar huidige vorm heeft gekregen in de 19e eeuw als woonwijk voor een industriële onderklasse. Maar al vanaf de oudheid zorgt Testaccio voor de onderbuik van Rome. Hier werd het voedsel voor de antieke miljoenenstad aangevoerd. Testaccio is door de eeuwen heen ook de plek voor die andere, rebelse, niet passende, ongereguleerde (onder-)kant van Rome - en dat is nog steeds zo. Aan de hand van veel (historisch) materiaal, foto′s en toelichtingen komt Testaccio en de lange tegendraadse geschiedenis van deze wijk tot leven. Een prima voorbereiding voor je volgende trip naar Rome, maar zeker ook een verdieping van het inzicht in de sociale en economische geschiedenis van Rome. Het webinar wordt live gegeven, je kunt vragen stellen. Prijs € 7,50.

Meer informatie & reserveren

Rafael en Rome

Rafaël en Rome in de Scuderie del Quirinale

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat plotseling en op jonge leeftijd de kunstenaar Rafaël Sanzio overleed. De manier waarop hij de idealen van de Hoog Renaissance tot uitdrukking bracht in schilderijen, fresco′s en bouwwerken, spreekt nog altijd aan. Hij was een genie, maar was hij ook een vernieuwer? Een grootse overzichtstentoonstelling in de Scuderie del Quirinale is het hoogtepunt van het herdenkingsjaar. In dit webinar over Rafaël, zijn werken en Rome bespreken we de topstukken bijeengebracht in het verhaal van de tentoonstelling tegen de achtergrond van de Renaissance. Je ziet een mooie selectie van werken op en buiten de tentoonstelling. Een mooie voorbereiding voor als je nog een kaartje weet te bemachtigen, of een heerlijke reis naar het Rome van de Renaissance.
Het webinar over de tentoonstelling over Rafaël in Rome kan worden bekeken als on demand opname van een live uitgevoerd webinar. Tijdens het bekijken kunt u wel vragen stellen. Prijs € 7,50.

Meer informatie & reserveren

Barok in Rome

Webinar: Rome in het Rijksmuseum: de barok van Bernini en Caravaggio

Heb je deze spectaculaire tentoonstelling in Amsterdam over barok in Rome nog op je verlanglijstje staan? Duik in de boeiende, dramatische en theatrale wereld van de barok met dit webinar! Tijdens het webinar maken we een virtuele rondleiding over de tentoonstelling in het Rijksmuseum. Daarbij maken we natuurlijk ook uitstapjes naar Rome zelf: de bakermat van de barok. De rondleiding volgt de thema′s van de tentoonstelling bij het tonen en bespreken van de belangrijkste werken. Ieder werk plaatsen we in de context van opvattingen en omstandigheden in de 17e eeuw, maar we kijken ook naar hoe relevant het thema van ′affetti′ vandaag de dag is. Na afloop kun je de barok beter ′lezen′ en begrijpen: onmisbare kennis voor je volgende bezoek aan Rome!
Het webinar over de barok-tentoonstelling in het Rijksmuseum kan worden bekeken als on demand opname van een live uitgevoerd webinar. Tijdens het bekijken van het webinar kun je wel vragen stellen. Prijs € 7,50.

Meer informatie & reserveren